« Agility

Agility-historia

Agility har snabbt vuxit till att bli ett av de mest populära hundevenemangen. Agility fängslar åskådare i alla åldrar – oavsett hur mycket de kan om hundar och hundträning – och det är ännu roligare att vara med.

Början av agility

Agilitys rötter går tillbaka till Storbritannien och den legendariska Crufts Dog Show. Inför Crufts årliga show 1978, som en del av utställningskommittén, fick John Varley i uppdrag att skapa ett evenemang som skulle underhålla publiken mellan befintliga konformations- och lydnadssegment av showen. John Varley samarbetade med Peter Meanwell för att skapa den första hundagilitydemonstrationen. Crufts agilitydemonstration 1978 sändes på belgisk tv.

Varley förklarade att hans mål var att "tillföra lite kul till den mer seriösa sidan av Crufts ... den har utformats för att testa en hunds förmåga över ett antal hinder och mot klockan." Tävlingen började med en Alsace Shepherd (eller, som vi skulle kalla dem, en schäferhund), och sedan flera Border Collies.

Denna första agilitybana liknade våra moderna agilitybanor. Den innehöll tunnlar, den nu pensionerade kollapsade tunneln, en ram och ett hopp (inklusive en gjord av ett bokstavligt däck) och en catwalk. Varley föreslog i den ursprungliga versionen att kanske catwalken borde döpas om till en hundpromenad – och det blev det naturligtvis till slut.

Till en början hade de bara ett hopp, vilket var väldigt högt. Efter framgången och populariteten för demonstrationen 1978 återvände agilityn till Crufts 1979. 1980 erkände The Kennel Club (den officiella kennelklubben i Storbritannien) officiellt hundagility som en sport och började sanktionera det.

Agilityns rötter till hästsporten

Inspirationen till den första hundagilitydemonstrationen för Crufts kom från ridsporten hoppning. Varley, som hade erfarenhet av hästvärlden, arbetade med Meanwell, en erfaren hundtränare med en framgångsrik historia med Working Trials (en brittisk hundsport som är en fysiskt krävande civil motsvarighet till polishundarbete).

För att främja kopplingen till hästvärlden hölls 1979 de första Pedigree Chum Agility Stakes-finalerna i samarbete med Olympia Christmas Horse Show i Storbritannien. Under de kommande åren (inklusive idag) skulle många hundagilitytävlingar och träningsklasser äga rum på hästarenor.

AKC Agility

1993 höll American Kennel Club ett rådgivande kommittémöte kring agility som sport och utnämnde Sharon Anderson till AKC:s konsult för agility. Anderson, som senare skulle få ett AKC Lifetime Achievement Award, fungerade som direktör för AKC Agility innan han gick i pension 2008.

Den 11 augusti 1994 ägde AKC:s första licensierade agilityförsök rum i Houston, Texas, vid Astro World Series of Dog Shows. Det var 192 hundar från 58 raser som deltog i försöket, med hundar och deras förare som reste från hela landet och Kanada. 1996 etablerades AKC:s första World Agility Team och tävlade i Morges, Schweiz. Det året fick det stora hundspannet en nionde plats i den internationella tävlingen. Även 1996 hölls den första AKC Agility National-tävlingen i Tulsa, Oklahoma, med mer än 200 anmälda hundar.

Tillväxten av agility

Som en modern sport är agility välkomnande för hundar av alla storlekar, med flera hopphöjder. 2009 skapades AKC Canine Partners Program, som gjorde det möjligt för blandrashundar att tävla i AKC prestationssporter som Agility.

I takt med att agilitykurser har blivit mer tekniska och allt eftersom vi lär oss mer om hundsäkerhet har sporten utvecklats. Till exempel, 2016 avbröt AKC användningen av den kollapsade tunneln. Som svar på covid-19-pandemin har Agility Course Test (ACT), ett agilityevent på ingångsnivå för nya hundar och förare, nu ett virtuellt alternativ så att alla kan tävla på ett säkert sätt och samtidigt behålla social distans.

Idag är detta en av de mest populära och igenkännliga hundsporterna, med mer än en miljon anmälningar till AKC Agility-program varje år.

22 Mar 2023